Vada Pav (Hindi & English)
सामग्री
• पाव - 4
• आलू - 3 (उबले हुए)
• हरा धनिया - 2-3 टेबल स्पून (बारीक कटा हुआ)
• नमक - 1/4 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
• हल्दी पाउडर - 1/4 छोटी चम्मच से भी कम
• लाल मिर्च पाउडर - 1/4 छोटी चम्मच से भी कम
• राई - 1/4 छोटी चम्मच
• जीरा - 1/4 छोटी चम्मच
• करी पत्ता - 8-10
• नींबू का रस - 1 छोटी चम्मच
• अदरक - 1 छोटी चम्मच (पेस्ट)
• हरी मिर्च - 1 (बारीक कटी हुई)
• हींग - 1 पिंच
• बेसन - 1 कप
• लाल मिर्च पाउडर - 1
• नमक - 1/4 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
• बेकिंग सोडा - 1 पिंच
• हल्दी पाउडर - 1 पिंच
• तेल - तलने के लिए
• मूंगफली की चटनी
• भूनी मूंगफली - 1/2 कप
• अमचूर - 1/4 छोटी चम्मच
• नमक - 1/2 छोटी चम्मच
• हींग - 2 पिंच
• लाल मिर्च पाउडर - 1 छोटी चम्मच
• जीरा - 1/2 छोटी चम्मच
विधि
• बेसन को बड़े प्याले में डाल लीजिये और थोडा़-थोडा़ पानी डालते हुए गाढा़ घोल तैयार कर लीजिए. इसमें लाल मिर्च पाउडर, नमक, हल्दी पाउडर और बेकिंग सोडा डाल दीजिए. घोल को चमचे से चलाते हुये 3 से 4 मिनिट अच्छी तरह फैंट लीजिये. बैटर की कन्सिस्टेन्सी पकौड़ों के घोल जैसी होनी चाहिए. इतना बैटर बनाने में आधा कप से थोड़ा सा ज़्यादा पानी लगा है.
• उबले आलू को छीलकर बारीक तोड़ लीजिए.
• फिर, उबले आलू को फ्राय कर लीजिए. इसके लिए, पैन में 1 टेबल स्पून तेल डालकर गरम कीजिए. तेल गरम होने पर राई डाल दीजिए. राई तड़कने पर जीरा और हींग डाल दीजिए. जीरा चटख जाने पर हरी मिर्च, अदरक पेस्ट और करी पत्ता डाल कर हल्का सा भून लीजिए. इसके बाद, पैन में हल्दी पाउडर और मैश किए हुए आलू, नमक, लाल मिर्च पाउडर डाल दीजिए. सभी सामग्रियों को भूनते हुए अच्छे से मिक्स कर लीजिए.
• गैस बंद कर दीजिए और आलू में हरा धनिया और नींबू का रस मिला कर अच्छे से मिक्स कर लीजिए. बोन्डे के लिए आलू तैयार हैं. स्टफिंग को प्याले में निकाल लीजिए.
• मूंगफली की चटनी
• चटनी बनाने के लिए, पैन में जीरा डालकर हल्का सा भून लीजिए. गैस बिल्कुल धीमी रखिए. जीरा चटख जाने पर हींग और मूंगफली के दाने डालकर हल्का सा भून लीजिए. फिर, गैस बंद कर दीजिए.
• मिक्सर जार में मूंगफली, लाल मिर्च पाउडर, नमक और अमचूर पाउडर डालकर पीस लीजिए. मूंगफली की चटनी बनकर तैयार है.
• वडा़ पाव बनाएं
• कढा़ई में तेल डालकर गरम करने के लिए रख दीजिए. आलू के मिश्रण में से थोडा़ सा मिश्रण उठाकर गोल कीजिए और प्लेट में रखते जाइये. सभी गोले बन जाने के बाद, एक गोला उठाइये और इसे बेसन घोल में डालकर तेल में तलने के लिए डाल दीजिये.
• एक बार में जितने गोले कढ़ाई में आ जाएं उतने डालकर तल लीजिये. गोल्डन ब्राउन होने पर इन्हें पेपर नेपकिन बिछी प्लेट में निकाल लीजिए और दूसरे गोले भी इसी तरह तल कर निकाल लीजिए.
• अब पाव लीजिए. पाव को बीच में से इस तरह से काट लीजिए कि दूसरी ओर से ये जुडा़ रहे. पाव के एक ओर मूंगफली की चटनी लगा लीजिए और दूसरी ओर हरे धनिये की चटनी लगा कर पाव के बीच में आलू का पकौडा़ डाल कर हल्के से दबा दीजिए, वडा़ पाव बनकर तैयार हैं. इसी तरह सारे वडा़ पाव बनाकर तैयार कर लीजिए.
• गरमागरम चटपटे स्वाद से भरपूर वड़ा पाव तैयार हैं. आप इन्हें हरे धनिये की चटनी या टमैटो सॉस के साथ सर्व कीजिए और चाव से खाइए.
• सुझाव
• बोन्डो को और क्रिस्पी बनाने के लिए, बेसन के घोल में 2 टेबल स्पून चावल का आटा भी मिला सकते हैं.
• बेकिंग सोडा बोन्डो को क्रिस्पी बनाने के लिए इस्तेमाल हुआ है.
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Vada pav
material
• Pav - 4
Potatoes - 3 (boiled)
• Coriander - 2-3 tbsp (finely chopped)
Salt - 1/4 tsp or as per taste
• Turmeric powder - less than 1/4 teaspoon
• Red chili powder - less than 1/4 teaspoon
Rye - 1/4 teaspoon
Cumin seeds - 1/4 teaspoon
• Curry leaves - 8-10
Lemon juice - 1 tsp
Ginger - 1 teaspoon (paste)
• Green chili - 1 (finely chopped)
Asafoetida - 1 pinch
Gram flour - 1 cup
• Red Chili Powder - 1
Salt - 1/4 tsp or as per taste
• Baking soda - 1 pinch
Turmeric powder - 1 pinch
Oil - for frying
• peanut sauce
Roasted Peanuts - 1/2 cup
Amchoor - 1/4 teaspoon
Salt - 1/2 teaspoon
Asafoetida - 2 pinch
• Red chili powder - 1 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Method
• Put the gram flour in a big bowl and prepare a thick solution by adding a little water. Add red chili powder, salt, turmeric powder and baking soda to it. Whisk the batter thoroughly with a spoon and whisk it for 3 to 4 minutes. Batter consistency should be like a batter of pakoras. To make this much batter, a little more than half a cup of water is used.
• Peel and finely chop the boiled potatoes.
• Then, fry the boiled potatoes. For this, heat 1 table spoon oil in a pan. When oil is hot, add mustard seeds. When the mustard seeds crackle, add cumin seeds and asafoetida. When the cumin seeds crackle, add green chili, ginger paste and curry leaves and fry them lightly. After this, put turmeric powder and mashed potato, salt, red chili powder in the pan. Fry all the ingredients and mix well.
Turn off the gas and mix green coriander and lemon juice in the potato and mix it well. Potatoes are ready for the bonde. Take out the stuffing in a bowl.
• peanut sauce
• To make the chutney, add cumin seeds to the pan and fry it lightly. Keep the gas very slow. When the cumin seeds crackle, add asafetida and peanuts and fry them lightly. Then, turn off the gas.
• Put peanuts, red chili powder, salt and mango powder in a mixer jar and grind them. Peanut chutney is ready.
• Make a Wada
• Put oil in the pan and keep it for heating. Pick a little mixture from the potato mixture and make it round and keep it on a plate. After all the balls are formed, take a ball and put it in gram flour solution and fry it in oil.
• Fry as many balls as possible in a pan. When they turn golden brown, take them out in a plate covered with paper napkins and fry them in a similar manner.
• Now get pav. Cut the pav from the middle in such a way that it stays connected from the other side. Put peanut chutney on one side of the pav and put green coriander chutney on the other side and put potato dumplings in the middle of the pav and press it lightly, the vadas are ready. Likewise prepare all vada pavs.
• Vada pavs full of hot and spicy taste are ready. Serve them with green coriander chutney or tomato sauce and eat with fervor.
• suggestion
• To make boondo more crispy, 2 tablespoons of rice flour can also be added to gram flour solution.
• Baking soda is used to make boondis crispy.
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