Idli Dhokla A Superb South Indian Food..! How To Make It






Idli Dhokla (Hindi & English) 


सामग्री
• बेसन - 1 कप (150 ग्राम)
• सूजी - 1/2 कप (75 ग्राम)
• दही - 3/4 कप
• हल्दी पाउडर - 1/4 छोटी चम्मच
• ताजा नारियल - 2 टेबल स्पून (कद्दूकस किया हुआ)
• हरा धनिया - 1-2 टेबल स्पून (बारीक कटा हुआ)
• तेल - 3-4 टेबल स्पून
• राई - 1/2 छोटी चम्मच
• करी पत्ता - 15-20
• चीनी - 3 छोटी चम्मच
• ईनो साल्ट - 3/4 छोटी चम्मच
• नमक - 3/4 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
• अदरक का पेस्ट - 1/2 छोटी चम्मच
• नीबू - 1

विधि
• किसी बड़े प्याले में बेसन को छान कर ले लीजिए. बेसन में सूजी और दही डालकर मिला लीजिए, पानी डालकर गाढा़ घोल तैयार कर लीजिए. घोल में नमक, अदरक का पेस्ट और 2 चम्मच नींबू का रस डालकर सभी चीजों को अच्छी तरह मिला लीजिये. 2 छोटे चम्मच चीनी, 1/4 छोटी चम्मच हल्दी पाउडर डाल कर मिला लीजिए.

• बेसन के घोल को 10 मिनिट के लिये ढककर रख दीजिये ताकि बैटर फूल कर सैट हो जाएगा.

• बर्तन जिसमें आप ढोकला बनाना चाहते हैं, 2 कप पानी डालिये और गैस फ्लेम पर गरम होने के लिये रख दीजिये,

• इडली स्टैन्ड निकालिये साफ कीजिये, और खानों में तेल लगाकर चिकना कीजिये.

• बैटर में ईनो फ्रूट सॉल्ट डाल कर उसे अच्छी तरह मिलने तक मिला लीजिए और चमचे से इडली स्टैन्ड के खानों में बराबर बराबर मिश्रण भरिये, सारे खाने भर कर इन्हें इडली स्टैन्ड में लगा लीजिये. इडली पकने के लिये स्टैन्ड को पानी भरे बर्तन में रखिये. बरतन का ढक्कन बन्द कर दीजिये.

• गैस मीडियम से अधिक रखें, ताकि पानी में उबाल हमेशा बना रहे. बैटर को 15 मिनिट तक भाप में पकाएं. इसके बाद इसे चैक कीजिए, इसे चैक करने के लिए पके हुये ढोकला में चाकू की नोक गढ़ा कर देखिये, मिश्रण चाकू की नोक से नहीं चिपकता है. इडली ढोकला बनकर तैयार है.
• गैस बन्द कर दीजिये, ढोकला का स्टैंड बर्तन से निकालिये, ठंडा कीजिये और चाकू को किनारे पर चला कर किनारे से ढोकला अलग कीजिये और प्लेट में निकाल लीजिए.

• तड़का लगायें

• छोटी कढ़ाई में 2-3 छोटे चम्मच तेल डालिये, तेल गरम होने के बाद, राई डालिये, राई तड़कने के बाद करी पत्ता डाल दिजिए और हल्का सा तलिये, अब इसमें आधा कप पानी डाल दीजिये, नमक और चीनी भी डाल दीजिये. उबाल आने पर गैस बन्द कर दीजिये, इस तड़के को चम्मच से इडली ढोकले के ऊपर डालिये. हरा धनियां और कद्दूकस किये हुये नारियल को ऊपर से डाल कर सजाइये. इडली ढोकला को टमैटो सॉस, हरे धनिये की चटनी, नारियल की चटनी या अपनी मनपसंद चटनी के साथ परोसिये और खाइये.


--------------------------------------------------------------------




Idli dhokla


material
Gram flour - 1 cup (150 grams)
Semolina - 1/2 cup (75 grams)
Curd - 3/4 cup
Turmeric powder - 1/4 teaspoon
• Fresh coconut - 2 tbsp (grated)
• Coriander - 1 to 2 tbsp (finely chopped)
Oil - 3-4 tbsp
• Rye - 1/2 tsp
Curry leaves - 15-20
Sugar - 3 teaspoons
• Eno salt - 3/4 tsp
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Ginger paste - 1/2 teaspoon
Lemon - 1

Method
• Sieve the gram flour in a big bowl. Add semolina and curd to the gram flour, add water and prepare a thick batter. Add salt, ginger paste and 2 teaspoons lemon juice to the mixture and mix all the ingredients well. Add 2 teaspoons sugar, 1/4 teaspoon turmeric powder and mix.

Cover the gram flour mixture for 10 minutes so that the batter will swell and set.

• In a vessel in which you want to make Dhokla, add 2 cups of water and place it on the gas flame to heat it.

• Take out the idli stand, clean it, and lubricate it by applying oil in the mines.

• Put eno fruit salt in the batter and mix until it is well mixed, and mix equal quantity in the Idli stand mines with a spoon, fill all the food and put them in the idli stand. To cook idli, place the stand in a pot filled with water. Close the lid of the pot.

• Keep the gas higher than the medium, so that water always boils. Steam the batter for 15 minutes. After this, check it, to check it, try making the knife tip in the cooked dhokla, the mixture does not stick to the tip of the knife. Idli Dhokla is ready.
Turn off the gas, take out the Dhokla stand from the pot, cool it and with a knife, separate the Dhokla from the edge and take it out in a plate.

• Chop

• Put 2-3 teaspoons of oil in a small pan, after the oil is hot, add mustard seeds, after curry, add curry leaves and fry them lightly, now add half a cup of water, add salt and sugar. Turn off the gas when it comes to a boil, pour this tempering over the Idli Dhokla with a spoon. Garnish with green coriander and grated coconut. Serve and eat idli dhokla with tomato sauce, coriander chutney, coconut chutney or your favorite chutney.

















fajita seasoning, baked chicken wings, cherry pie, chicken stew, bbq chicken, masala dosa, chicken and rice, lentil soup recipe, pilaf, caesar dressing, malai kofta, pasta salad recipes, nachos recipe, kale salad, croquettes, potato pancakes, japchae, lima beans, healthy chicken recipes, cabbage rolls, thai curry, vegetable soup recipe, taco recipe, breakfast burrito, blueberry pie, muffin recipe, garlic bread recipe, curry recipe, pho recipe, spaghetti recipe, easy banana breadx broccoli casserole, roasted sweet potatoes, banana nut bread, white sauce, angel food cake, flourless chocolate cake, carrot soup, overnight oats recipe, greek salad recipe, mushroom sauce, fish sauce, hot sauce, easy desserts, chilli chicken, alfredo sauce recipe, tartar sauce recipe, beer can chicken, baked potato recipe, sausage gravy, salad dressing, pasta bake, broccoli cheese soup, healthy banana bread, german potato salad, grilled salmon, vegan banana bread, red beans and rice, chickpea curry, chicken 65, marble cake, red cabbage, lentil recipes, chole bhature, spinach salad, graham cracker, gravy recipe, chicken biryani recipe, chickpea salad, broccoli rabe, roasted chickpeas, oatmeal chocolate chip cookies, casserole recipes,

Post a Comment

Previous Post Next Post