Vegetable Manchurian Roll (Hindi & English)
सामग्री
• 2 कप बारीक कटी हुई पत्तागोभी
• 1/4 कप कसा हुआ गाजर
• 1/3 कप बारीक कटी हुई हरी प्याज़
• 1/4 कप कोर्नफ्लॉर
• 2 टी-स्पून बारीक कटा हुआ लहसुन
• 1 टी-स्पून बारीक कटी हुई हरी मिर्च
• नमकऔर सफेद कालीमिर्च का पाउडर स्वादअनुसार
• तेल , तलने के लिए
• मन्चूरीयन सॉस के लिए
• 2 टेबल-स्पून तेल
• 1 टी-स्पून बारीक कटा हुआ लहसुन
• 2 टी-स्पून बारीक कटी हुई हरी मिर्च
• 2 टी-स्पून बारीक कटा हुआ अदरक
• 2 टी-स्पून डार्क सोया सॉस
• 2 टेबल-स्पून कोर्नफ्लॉर , 1/2 कप पानी में घुला हुआ
• 2 चुटकी शक्कर
• नमकस्वादअनुसार
• अन्य सामग्री :-
• 4 रोटी 1+1 कप स्टर-फ्राइड राईस
• 1 कप पतली लबी कटी हुई पत्तागोभी
• 6 टेबल-स्पून शैज़वान सॉस
• 2 टेबल-स्पून स्वीट एण्ड सॉर सॉस
विधि
• वेजिटेबल बॉलस् के लिए :-
• तेल छोड़कर सभी सामग्री को एक बाउल में अच्छी तरह मिला लें।
• मिश्रण को १६ बराबर भाग में बाँटकर, प्रत्येक भाग के गोल बॉल बना लें।
• कढ़ाई में तेल गरम करें और मध्यम आँच पर बॉलस् के सभी तरफ से सुनहरा होने तक तल लें। तेल सोखने वाले कागज़ में निकालकर रख दें।
• मन्चूरीयन सॉस के लिए :-
• एक कढ़ाई या पॅन में उच्च तापमान पर तेल गरम करें।
• लहसुन, हरी मिर्च और अदरक डालकर उच्च तापमान पर कुछ सेकन्ड तक स्टर-फ्राय करें।
• 1/2 कप पानी, सोया सॉस, कोर्नफ्लॉर पेस्ट, शक्कर और नमक डालकर अच्छी तरह मिलायें और सॉस के गाढ़ा होने तक, कुछ सेकन्ड तक लगातार होलाते हुए पकायें। एक तरफ रख दें।
• आगे बढ़ने की विधी :-
• परोसने के तुरंत पहले, वेजिटेबल बॉलस् को मन्चूरीयन सॉस में डालकर उबाल लें।
• रोटी को साफ और सूखी जगह पर रखकर, स्टर-फ्राइड राईस के 1/4 भाग को बीच में लंबी कतार में रखें।
• 4 वेजिटेबल बॉलस् और 1/2 कप पत्तागोभी रखें।
• अंत में 1 1/2 टेबल-स्पून शैज़वॉन सॉस और 1/2 टेबल-स्पून स्वीट एण्ड सॉर सॉस डालकर फैला लें और अच्छी तरह बंद कर लें।
• बची हुई सामग्री का प्रयोग कर 3 और रोल बनायें।
• प्रत्येक रोल पर टीशू पेपर लपेटकर तुरंत परोसें।
• सुलभ सुझावः
• वेजिटेबल बॉलस् को मन्चूरीयन सॉस में उबालने के बाद, तुरंत रोल बनायें, ताकी मन्चूरीयन सॉस सूखकर चिपचिपा ना हो जाऐ।
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Vegetable Manchurian Roll
material
• 2 cups finely chopped cabbage
1/4 cup grated carrots
• 1/3 cup finely chopped green onions
• 1/4 cup cornflour
2 tsp finely chopped garlic
• 1 tsp finely chopped green chillies
• Salt and white pepper powder taste as per
Oil for frying
• For Manchurian Sauce
• 2 tbsp oil
• 1 tsp finely chopped garlic
• 2 tsp finely chopped green chilies
• 2 tsp finely chopped ginger
• 2 tsp dark soy sauce
• 2 tbsp cornflour, dissolved in 1/2 cup of water
2 pinch sugar
• salt to taste
• Other material: -
• 4 roti 1 + 1 cup sterilized rice
• 1 cup thinly sliced cabbage
• 6 tbsp shaizwan sauce
• 2 tbsp sweet and sour sauce
Method
• For Vegetable Balls: -
• Mix all the ingredients except oil in a bowl.
Divide the mixture into 16 equal portions and make round balls of each portion.
• Heat oil in a pan and fry it on a medium flame till it becomes golden from all sides of the balls. Remove the oil in an absorbent paper.
• For Manchurian Sauce: -
• Heat the oil in a pan or pan at high temperature.
• Add garlic, green chillies and ginger and fry it for a few seconds at high temperature.
• Add 1/2 cup of water, soy sauce, cornflour paste, sugar and salt, mix well and cook until the sauce thickens, stirring continuously for a few seconds. Keep aside.
Mode of proceeding: -
• Just before serving, put the vegetable balls in the Manchurian sauce and boil it.
• Keep the bread in a clean and dry place, placing 1/4 part of the ster-fried rice in a long row in the middle.
• Keep 4 vegetable balls and 1/2 cup cabbage.
• Finally, add 1 1/2 tbsp of Shazwon Sauce and 1/2 tbsp of Sweet and Sour Sauce, spread it and close it well.
• Make 3 more rolls using the remaining ingredients.
• Serve immediately by wrapping tissue paper on each roll.
• Accessible suggestions:
• After boiling the vegetable balls in the Manchurian sauce, make rolls immediately, so that the Manchurian sauce does not dry out and become sticky.
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Veg Manchurian Roll