Fried Chicken Momos Recipe.. COOK It At Your Kitchen






Fried Chicken Momos (English & Hindi) 

• material -
- 2 cups 250 grams all purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon baking powder

• Ingredients for Filling -
- 1 cup chicken, grated
- Oil - For deep frying
- 1/2 cup finely chopped onions
- 1 teaspoon chopped garlic
- 1/2 teaspoon soy sauce
- 1/4 teaspoon white veneer
- 1/4 teaspoon black paper

Method
Method of making momos -

• Knead the dough by mixing flour, salt and baking powder. Heat 1 teaspoon of oil in a pan and add the onion and garlic, stirring. When the onion is fried, add the grated chicken to it. Now turn the heat on high and cook the chicken. Then turn off the heat and take out the chicken in another vessel. Then add soy sauce, salt, vinegar and black pepper powder to the chicken. Cut small pieces of dough and roll it out.

• Roll the balls like a puri and fill a spoonful of chicken mixture in the middle and close it by turning it with hands. When all the momos are full, then steam them. After cooking for 10 minutes, remove them and then keep them to cool down. Then deep fry them in hot oil. Then serve them with soy sauce and chili sauce.

Method of stuffing

• Mix all the remaining ingredients except the chopped coriander in a pan. Cook it until the chicken is cooked and the water dries completely. Take out this mixture on a large plate and mix green coriander and keep it to cool. Now divide this mixture into 12 different parts and keep it aside.

Method of preparation of shortbread:
• Mix flour and salt in a bowl and knead the dough softly, adding light water.
• Then divide it into 12 parts and keep it on edge.

Method of preparation of shortbread-

• To make Kachori, take a dough of flour and roll it round. Then fill the chicken mixture in the middle. Likewise prepare all the kachoris and keep them on the side and then heat the oil in the pan and fry it. Now your chicken kachori is ready, serve it with desired sauce or ketchup.





Fried Chicken Momos

सामग्री
• सामग्री -
- 2 कप 250 ग्राम मैदा
- 1/2 चम्मच नमक
- 1/4 चम्मच बेकिंग पावडर

• भरावन के लिये सामग्री -
- 1 कप चिकन, घिसा हुआ
- तेल - डीप फ्राई करने के लिये
- 1/2 कप बारीक कटी प्याज
- 1 चम्मच कटी लहसुन
- 1/2 चम्मच सोया सॉस
- 1/4 चम्मच वाइट वेनिगर
- 1/4 चम्मच ब्लैक पेपर

विधि
• मोमोज़ बनाने की विधि -

• मैदा, नमक और बेकिंग पावडर को मिक्स कर के आटा गूथें। एक पैन में 1 चम्मच तेल गरम करें और उमसें कटी प्याज और लहसुन डाल कर चलाएं। जब प्याज भुन जाए तब इसमें घिसा हुआ चिकन डालें। अब आंच को तेज कर दें और चिकन को पका लें।\ फिर आंच को बंद कर दें और चिकन को दूसरे बर्तन में निकाल लें। फिर चिकन में सोया सॉस, नमक, सिरका और काली मिर्च पावडर डालें। गूथे गए आटे की छोटी छोटी लोइयां काटें और उसे बेल लें।

• लोइयों को पूड़ी की भांती बेलें और उसके बीच में एक चम्मच चिकन का मिश्रण भरें और उसे हाथों से मोड़ कर बंद कर दें। जब साभी मोमोज़ भर जाए तब इन्हें भाप पर चढ़ाएं। 10 मिनट तक पकाने के बाद इन्हे उतार लें और फिर ठंडा होने के लिये रख दें। उसके बाद इन्हें गरम तेल में डीप फ्राई करें। फिर इन्हें सोया सॉस और चिली सॉस के साथ सर्व करें।

• भरावन की विधि -

• एक पैन में केवल कटी हुई धनिया को छोड़ कर बाकी की सभी सामग्रियों को मिक्स कर लें। इसे तब तक पकाएं जब तक कि चिकन पक ना जाए और पानी पूरी तरह से सूख ना जाए। इस मिश्रण को एक बड़ी सी प्लेट पर निकाल कर हरी धनिया मिक्स करें और ठंडा होने के लिये रख दें। अब इस मिश्रण को 12 अलग अलग भागों में बांट कर किनारे रख दें।

• कचौड़ी की परत बनाने की विधि:
• एक कटोरे में मैदा और नमक मिक्स करें और हल्का पानी डालते हुए आटे को मुलायम गूथ लें।
• फिर इसको 12 भागों में बांट कर इसे किनारे रख दें।

• कचौड़ी बनाने की विधि-

• कचौड़ी बनाने के लिये मैदे की लोई ले कर उसे गोल बेल लें। फिर उसके बीच में चिकन का मिश्रण भरें। इसी तरह से सारी कचौडियां तैयार कर के किनारे रख लें और फिर कढ़ाई में तेल गरम कर के फ्राई कर लें। अब आपकी चिकन कचौड़ी तैयार है, इसे मन चाही चटनी या कैचप के साथ सर्व करें।









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